Oppervlakteberekening aanvragen bij DuraPlus
 

Oppervlakte Berekening

Als onderdeel van de bouwbesluittoetsing is de oppervlakte berekening verplicht binnen de omgevingsvergunning. DuraPlus verzorgt deze en alle andere verplichte bouwbesluit berekeningen.

  • Alle benodigde berekeningen Verplicht voor de omgevingsvergunning
  • Rekening houdende met het geheel Levertijd mogelijk al binnen een week
  • Combinatie mogelijk met andere bouwbesluitberekeningen Combinatievoordeel met andere berekeningen
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Ontvang in een paar simpele stappen direct een vrijblijvende offerte per e-mail. Voor bouwbesluit berekeningen, maar ook optionele andere berekeningen.

Een oppervlakte berekening is verplicht bij het indienen van de omgevingsvergunning voor je nieuwbouw woning- of utiliteitsgebouw. De oppervlakteberekening, ook GO/VG toets of berekening genoemd, is onderdeel van meerdere bouwbesluitberekeningen die verplicht zijn binnen de omgevingsvergunning. Hierin zitten ook andere berekeningen zitten zoals daglicht, ventilatie, spuiventilatie en de Rc-/warmteweerstandberekening. Met de oppervlakteberekening wordt niet alleen de oppervlakte berekend, maar ook de verdeling tussen gebruiksoppervlakte en overige verblijfsgebieden aangetoond.

Wat is een Oppervlakte berekening?

Het gebruiksoppervlakte (GBO of GO) omvat het bruikbare oppervlakte van een woning, terwijl een verblijfsgebied een ruimte is die is ontworpen voor het comfortabel verblijven van mensen, zoals een woonkamer, slaapkamer of keuken. De verhouding tussen gebruiksoppervlakte (GO) en verblijfsgebieden (VG) moest tot 2015 voldoen aan de 55% regeling, dat betekende dat minstens 55% van de oppervlakte van de woning bestemd moest zijn voor verblijfsgebieden. Dit was bedoeld ter bescherming van bewoners, zodat het grootste deel van de woning comfortabel en functioneel was voor menselijk gebruik.

Nauwkeurige metingen van deze oppervlaktes zijn van essentieel belang, aangezien ze dienen als basis voor diverse andere berekeningen. Denk hierbij aan factoren als daglicht, ventilatie, spuiventilatie, de BENG-berekening en de MPG (Milieuprestatie Gebouwen) berekening.

Het maken van een oppervlakteberekening is dan ook verplicht bij het indienen van de omgevingsvergunning.

Wat hebben we minimaal nodig?

Voor het opstellen van de oppervlakte berekening hebben we de onderstaande informatie nodig:

  • PlattegrondPlattegronden.

Leaf icon
Oppervlakte bouwbesluit berekening voorbeeld
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Overige verplichte berekeningen voor de omgevingsvergunning

BENG berekening

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Het meet hoe zuinig een gebouw is met energie. BENG houdt rekening met isolatie, verwarming, en duurzame energie. Lage BENG-waarden betekenen dat het gebouw weinig energie gebruikt, wat goed is voor het milieu en kosten bespaart.

MPG berekening

De MPG, oftewel de MilieuPrestatie Gebouwen, meet hoe milieuvriendelijk een gebouw is. Het geeft aan hoeveel CO2-uitstoot het veroorzaakt tijdens de bouw. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw. Lage MPG-waarden zijn beter voor het milieu.

Ventilatie berekening

Hier wordt berekent hoe vaak de lucht moet worden ververst per uur. Goede ventilatie is belangrijk voor gezondheid en comfort. Het voert vervuilde lucht af en brengt verse lucht binnen. Een hoger aantal verversingen per uur betekent betere ventilatie en een gezondere leefomgeving.

Spui berekening

Volgens de bouwregels moeten alle kamers ramen of deuren hebben die naar buiten kunnen. Bij een spuiventilatieberekening wordt gekeken welke ramen, deuren of luiken er in een kamer zijn en hoe ver ze open kunnen. Dit is om te zorgen voor goede ventilatie en frisse lucht in de ruimte.

Daglicht berekening

Een daglichtberekening bewijst dat het voorgestelde ontwerp, zoals ingediend voor de omgevingsvergunning, voldoet aan de wettelijke daglichteisen en dus mag worden gebouwd. Zo draagt de daglichtberekening bij aan comfortabel daglicht in binnenruimtes.

Warmteweerstand berekening

Een warmteweerstand berekeninge (Rc-waardeberekening) beoordeelt hoe goed een constructie, zoals een muur, dak of vloer, warmte tegenhoudt. Een hogere Rc-waarde betekent betere isolatie. De berekening kijkt naar materialen en diktes in de constructie en wordt uitgedrukt in vierkante meter kelvin per watt (m²K/W). Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie.

Wat klanten over ons vertellen

Richard heeft ons zeer vakkundig geholpen aan een definitief energielabel. Absolute aanrader!

D.
Danny Scheurink
2 maanden geleden

Goede service en communicatie!

S.
Sven Schoenmakers
2 maanden geleden

Heel erg tevreden, vriendelijk, attent, en deskundig advies. Binnen twee dagen nadat het eerste contact was gelegd was, is de opname gedaan en het energielabel van de woning bekend en verwerkt. DuraPlus is een aanrader !!

T.
Ton Reuvers
4 maanden geleden

Snel en correct afgewerkt

N.
Niek van Venrooij
5 maanden geleden

Snel en vakkundig geholpen door Richard met het vaststellen van het definitieve energielabel voor onze woning na een aantal duurzaamheid aanpassingen. Was een prettige samenwerking. Een aanrader.

W.
Willem Schelfhorst
5 maanden geleden

Super tevreden! Richard heeft binnen één dag een energielabel afgegeven voor mijn woning. Snelle service!

S.
Simon Aalderink
8 maanden geleden
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Hoe verloopt het proces?

Afhankelijk van hoe groot het project is stemmen we de mate samenwerking af. Hoofdzakelijk doorlopen we de volgende stappen om tot kloppende berekeningen te komen:

1

Aanleveren beschikbare informatie

Voordat we kunnen beginnen hebben we de aanlevering van de gegevens nodig. Voor de oppervlakteberekening hebben we enkel de plattegronden nodig.

2

Berekeningen

Na het ontvangen van de juiste gegevens gaan wij aan de slag met de berekeningen. Bij onduidelijkheden of ontbrekende gegevens nemen we contact op.

3

Oplevering

Zodra de eis gehaald is volgt de oplevering met daarin een rapportage eventueel gecombineerd met de resultaten van andere berekeningen.

Bel Mail App Offerte