• Afspraak binnen 7 dagen
  • Onafhankelijk advies
  • Advies op maat
  • Beoordeeld met een 5.0/5 (17 beoordelingen)
Warmteweerstand berekening (Rc-waarde) aanvragen bij DuraPlus
 

Warmteweerstand Berekening

Als onderdeel van de bouwbesluittoetsing is de warmteweerstand-berekening verplicht binnen de omgevingsvergunning. DuraPlus verzorgt deze en alle andere verplichte bouwbesluitberekeningen.

  • Alle benodigde berekeningen Verplicht voor de omgevingsvergunning
  • Rekening houdende met het geheel Levertijd mogelijk al binnen een week
  • Combinatie mogelijk met andere bouwbesluitberekeningen Combinatievoordeel met andere berekeningen
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Ontvang in een paar simpele stappen direct een vrijblijvende offerte per e-mail. Voor bouwbesluit berekeningen, maar ook optionele andere berekeningen.

De warmteweerstandberekening, ook wel de Rc waarde berekening genoemd, is verplicht bij het indienen van de omgevingsvergunning voor je nieuwbouw woning- of utiliteitsgebouw. De warmteweerstand berekening is een van de van de meerdere bouwbesluitberekeningen die verplicht zijn binnen de omgevingsvergunning. Hierin zitten ook andere berekeningen zitten zoals daglicht, ventilatie, spuiventilatie en de oppervlakteberekening. Met de warmteweerstand berekening wordt aangetoond aan de minimale isolatie-eis te voldoen die gesteld is in het bouwbesluit.

Wat is een warmteweerstand berekening berekening?

Een warmteweerstandsberekening (ook bekend als R-waarde of thermische weerstandsberekening) is een belangrijk onderdeel van de bouwbesluittoetsing, vooral bij het ontwerpen en bouwen van energiezuinige gebouwen. De warmteweerstand van een constructie, zoals een muur, vloer of dak, geeft aan hoe goed deze constructie de warmte kan tegenhouden.

De berekening van de warmteweerstand houdt rekening met verschillende materialen en lagen die in de constructie worden gebruikt, evenals hun respectievelijke thermische eigenschappen, zoals warmtegeleidingscoëfficiënten. Het doel is om te bepalen hoeveel warmte er door de constructie kan stromen bij een bepaald temperatuurverschil aan beide zijden ervan.

In het kader van bouwbesluittoetsing binnen de omgevingsvergunning zijn er vaak specifieke eisen gesteld aan de warmteweerstand van bouwdelen, zoals muren, daken en vloeren. Deze eisen variëren afhankelijk van factoren zoals het type gebouw, de locatie, het klimaat en de gewenste energieprestaties. De warmteweerstandsberekening wordt uitgevoerd om te controleren of de voorgestelde constructie voldoet aan deze vereisten.

Een warmteweerstandsberekening omvat het bepalen van de totale warmteweerstand van elke bouwlaag en het optellen van deze waarden om de totale warmteweerstand van de constructie te verkrijgen. Als de berekende warmteweerstand hoger is dan de vereiste waarde volgens het bouwbesluit, voldoet de constructie aan de thermische isolatie-eisen.

Wat hebben we minimaal nodig?

Voor het opstellen van de warmteweerstand berekening hebben we de onderstaande informatie nodig:

  • PlattegrondDetailtekeningen.

Leaf icon
Warmteweerstandberekening - rc-waarde berekening
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Overige verplichte berekeningen voor de omgevingsvergunning

BENG berekening

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Het meet hoe zuinig een gebouw is met energie. BENG houdt rekening met isolatie, verwarming, en duurzame energie. Lage BENG-waarden betekenen dat het gebouw weinig energie gebruikt, wat goed is voor het milieu en kosten bespaart.

MPG berekening

De MPG, oftewel de MilieuPrestatie Gebouwen, meet hoe milieuvriendelijk een gebouw is. Het geeft aan hoeveel CO2-uitstoot het veroorzaakt tijdens de bouw. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw. Lage MPG-waarden zijn beter voor het milieu.

Ventilatie berekening

Hier wordt berekent hoe vaak de lucht moet worden ververst per uur. Goede ventilatie is belangrijk voor gezondheid en comfort. Het voert vervuilde lucht af en brengt verse lucht binnen. Een hoger aantal verversingen per uur betekent betere ventilatie en een gezondere leefomgeving.

Spui berekening

Volgens de bouwregels moeten alle kamers ramen of deuren hebben die naar buiten kunnen. Bij een spuiventilatieberekening wordt gekeken welke ramen, deuren of luiken er in een kamer zijn en hoe ver ze open kunnen. Dit is om te zorgen voor goede ventilatie en frisse lucht in de ruimte.

Daglicht berekening

Een daglichtberekening bewijst dat het voorgestelde ontwerp, zoals ingediend voor de omgevingsvergunning, voldoet aan de wettelijke daglichteisen en dus mag worden gebouwd. Zo draagt de daglichtberekening bij aan comfortabel daglicht in binnenruimtes.

Oppervlakte berekening

Bij het controleren van de gebruiksoppervlakte (GO) en verblijfsgebieden (VG) kijkt men naar plekken in een gebouw waar je langere tijd kan zijn, zoals de woonkamer. Belangrijke criteria zijn onder andere de mogelijkheid om ramen te openen, wat bijdraagt aan een goede luchtkwaliteit.

Wat klanten over ons vertellen

Heel erg tevreden, vriendelijk, attent, en deskundig advies. Binnen twee dagen nadat het eerste contact was gelegd was, is de opname gedaan en het energielabel van de woning bekend en verwerkt. DuraPlus is een aanrader !!

T.
Ton Reuvers
1 maand geleden

Snel en correct afgewerkt

N.
Niek van Venrooij
2 maanden geleden

Snel en vakkundig geholpen door Richard met het vaststellen van het definitieve energielabel voor onze woning na een aantal duurzaamheid aanpassingen. Was een prettige samenwerking. Een aanrader.

W.
Willem Schelfhorst
2 maanden geleden

Super tevreden! Richard heeft binnen één dag een energielabel afgegeven voor mijn woning. Snelle service!

S.
Simon Aalderink
5 maanden geleden

Goed en super snel geholpen met een BENG-berekening voor mijn nieuwe woning. Zeker een aanrader.

T.
Thomas Wilschut
8 maanden geleden

Vlotte en duidelijke afhandeling. Aanbevolen.

E.
Erik Donker
8 maanden geleden
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Hoe verloopt het proces?

Afhankelijk van hoe groot het project is stemmen we de mate samenwerking af. Hoofdzakelijk doorlopen we de volgende stappen om tot kloppende berekeningen te komen:

1

Aanleveren beschikbare informatie

Voordat we kunnen beginnen hebben we de aanlevering van de gegevens nodig. Voor de warmteweerstandberekening hebben we in eerste instantie de detailtekeningen nodig. Verder vragen we altijd naar de voorkeuren qua materialen.

2

Berekeningen

Na het ontvangen van de juiste gegevens gaan wij aan de slag met de berekeningen. Bij onduidelijkheden of ontbrekende gegevens nemen we contact op.

3

Oplevering

Zodra de eis gehaald is volgt de oplevering met daarin een rapportage eventueel gecombineerd met de resultaten van andere berekeningen.

Bel Mail App Offerte