• Afspraak binnen 7 dagen
  • Onafhankelijk advies
  • Advies op maat
  • Beoordeeld met een 5.0/5 (17 beoordelingen)
MPG berekening aanvragen bij DuraPlus
 

MPG Berekening

Als onderdeel van de bouwbesluittoetsing is de MPG berekening vaak verplicht binnen de omgevingsvergunning. DuraPlus draagt zorg voor de MPG berekening in samenspel met de BENG berekening.

  • Alle benodigde berekeningen Verplicht voor de omgevingsvergunning
  • Rekening houdende met het geheel Levertijd mogelijk al binnen een week
  • Complete ontzorging Complete ontzorging
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Ontvang in een paar simpele stappen direct een vrijblijvende offerte per e-mail. Voor bouwbesluit berekeningen, maar ook optionele andere berekeningen.

Als je bezig bent met het plannen van een nieuwbouwwoning of kantoorgebouw, is het indienen van een MPG Berekening (MilieuPrestatie Gebouwen) als onderdeel van de omgevingsvergunning meestal verplicht. Deze berekening, is verplicht voor gebouwen met een bruto vloeroppervlakte (BVO) van 100 m2 of meer, beoordeelt de totale milieubelasting van de gebruikte materialen. Sinds juli 2021 is het zelfs een vereiste om bij de aanvraag van een omgevingsvergunning een MPG-score van 0,8 voor woningen en van 1,0 of lager voor kantoren te behalen.

Wat is een MPG Berekening?

De MPG berekening (Milieuprestatie Gebouwen) is een indicator waarmee aangetoond wordt welke mate de woning of het gebouw gebruik maakt van duurzame materialen. Feitelijk wordt er een lijst met materialen opgesteld die toegepast worden tijdens de bouw. Het resultaat van deze lijst is een eindscore waarmee aangetoond wordt dat de berekening voldoet aan de eisen van het bouwbesluit. Voor deze score geldt hoe lager de score is, des te minder impact het materiaal maakt op het milieu. Met de toenemende focus op duurzaamheid wordt verwacht dat de MPG-eis in de toekomst nog strenger zal worden.

De MPG berekening is onderverdeeld in MPG-kengetallen, milieueffecten en MPG-elementen. Voor het opstellen van deze berekening, hebben we de onderstaande gegevens nodig:

  • PlattegrondenPlattegronden;
  • DoorsnedenDoorsneden;
  • GevelaanzichtenGevelaanzichten;
  • DetailtekeningenDetailtekeningen;
  • ConstructietekeningenConstructietekeningen;
  • BENG-berekeningBENG berekening.

Leaf icon
MPG-berekening

Overige verplichte berekeningen voor de omgevingsvergunning

BENG berekening

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Het meet hoe zuinig een gebouw is met energie. BENG houdt rekening met isolatie, verwarming, en duurzame energie. Lage BENG-waarden betekenen dat het gebouw weinig energie gebruikt, wat goed is voor het milieu en kosten bespaart.

Ventilatie berekening

Hier wordt berekent hoe vaak de lucht moet worden ververst per uur. Goede ventilatie is belangrijk voor gezondheid en comfort. Het voert vervuilde lucht af en brengt verse lucht binnen. Een hoger aantal verversingen per uur betekent betere ventilatie en een gezondere leefomgeving.

Spui berekening

Volgens de bouwregels moeten alle kamers ramen of deuren hebben die naar buiten kunnen. Bij een spuiventilatieberekening wordt gekeken welke ramen, deuren of luiken er in een kamer zijn en hoe ver ze open kunnen. Dit is om te zorgen voor goede ventilatie en frisse lucht in de ruimte.

Daglicht berekening

Een daglichtberekening bewijst dat het voorgestelde ontwerp, zoals ingediend voor de omgevingsvergunning, voldoet aan de wettelijke daglichteisen en dus mag worden gebouwd. Zo draagt de daglichtberekening bij aan comfortabel daglicht in binnenruimtes.

Oppervlakte berekening

Bij het controleren van de gebruiksoppervlakte (GO) en verblijfsgebieden (VG) kijkt men naar plekken in een gebouw waar je langere tijd kan zijn, zoals de woonkamer. Belangrijke criteria zijn onder andere de mogelijkheid om ramen te openen, wat bijdraagt aan een goede luchtkwaliteit.

Warmteweerstand berekening

Een warmteweerstand berekeninge (Rc-waardeberekening) beoordeelt hoe goed een constructie, zoals een muur, dak of vloer, warmte tegenhoudt. Een hogere Rc-waarde betekent betere isolatie. De berekening kijkt naar materialen en diktes in de constructie en wordt uitgedrukt in vierkante meter kelvin per watt (m²K/W). Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie.

Wat klanten over ons vertellen

Heel erg tevreden, vriendelijk, attent, en deskundig advies. Binnen twee dagen nadat het eerste contact was gelegd was, is de opname gedaan en het energielabel van de woning bekend en verwerkt. DuraPlus is een aanrader !!

T.
Ton Reuvers
1 maand geleden

Snel en correct afgewerkt

N.
Niek van Venrooij
2 maanden geleden

Snel en vakkundig geholpen door Richard met het vaststellen van het definitieve energielabel voor onze woning na een aantal duurzaamheid aanpassingen. Was een prettige samenwerking. Een aanrader.

W.
Willem Schelfhorst
2 maanden geleden

Super tevreden! Richard heeft binnen één dag een energielabel afgegeven voor mijn woning. Snelle service!

S.
Simon Aalderink
5 maanden geleden

Goed en super snel geholpen met een BENG-berekening voor mijn nieuwe woning. Zeker een aanrader.

T.
Thomas Wilschut
8 maanden geleden

Vlotte en duidelijke afhandeling. Aanbevolen.

E.
Erik Donker
8 maanden geleden
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Hoe verloopt het proces?

Afhankelijk van hoe groot het project is stemmen we de mate samenwerking af. Hoofdzakelijk doorlopen we de volgende stappen om tot kloppende berekeningen te komen:

1

Aanleveren beschikbare informatie

Voordat we kunnen beginnen hebben we de aanlevering van de gegevens nodig, zoals plattegronden, dwarsdoorsnedes, detailtekeningen, constructie en de beng berekening als deze niet door ons gemaakt wordt.

2

Berekeningen

Vanuit dit vertrekpunt gaan we proberen te voldoen aan de gestelde eisen, maar kijken we ook naar de samenhang tussen de BENG berekening en de MPG berekening. Het gebeurd regelmatig dat deze twee berekeningen met elkaar in conflict zijn.

3

Oplevering

Het kan voorkomen dat de eis niet in één keer gehaald wordt. Bij het niet halen van de eisen volgt er afstemming en advisering hoe de eis wel gehaald kan worden. Zodra de eis gehaald is volgt de oplevering met daarin de MPG rapportage.

Bel Mail App Offerte