FAQ na oplevering Energielabel
De Rc-waarde van mijn vloerisolatie is lager dan in werkelijkheid. Ik heb extra isolatie laten aanbrengen, maar dit is niet (vollledig) meegenomen in het energielabel. Hoe kan dat?
Voor woningen met een bouwjaar tot en met 2020 wordt meestal de basismethodiek gebruikt. Hierbij mag alleen de totale gemeten dikte van de isolatie worden meegenomen, zonder onderscheid tussen verschillende lagen of materialen. Er wordt dan gerekend met een standaard (forfaitaire) waarde. Vanaf bouwjaar 2021 is de detailmethodiek verplicht. Met deze uitgebreide methode kunnen verschillende…
Bekijk meer
Wat is het nut van een energielabel als het niet klopt met de werkelijkheid?
Dat gevoel leeft bij veel mensen, vooral wanneer hun woning in de praktijk zuiniger aanvoelt dan het energielabel doet vermoeden. Toch heeft het energielabel wel degelijk een belangrijke functie. Een energielabel is geen persoonlijke beoordeling van comfort of verbruik, maar een objectief en controleerbaar document dat is bedoeld voor vergelijking bij verkoop of verhuur. De…
Bekijk meer
Waarom heeft mijn woning zo’n laag label, terwijl ik heb geïsoleerd?
Dat komt vaak voor. Veel woningeigenaren hebben isolatiemaatregelen genomen, maar zien dat niet altijd terug in het energielabel. De belangrijkste reden hiervoor is dat het energielabel uitsluitend uitgaat van wat er visueel waarneembaar of aantoonbaar is. Isolatie telt alleen mee als het: zichtbaar is tijdens de opname (bijvoorbeeld via een kruipluik of zolderluik), of onderbouwd…
Bekijk meer
Waarom is mijn EPC- of BENG-berekening van destijds beter dan mijn huidige energielabel?
Een EPC of BENG-berekening is een theoretische berekening, opgesteld in de ontwerpfase van een woning. Die gaat uit van wat er gepland is aan isolatie, installaties en beglazing – op basis van bouwtekeningen, berekende prestaties en aannames. Het energielabel wordt opgesteld op basis van wat er daadwerkelijk en aantoonbaar aanwezig is op het moment van…
Bekijk meer
Mijn buren hebben een beter label terwijl onze woningen identiek zijn. Hoe kan dat?
Dat klinkt misschien vreemd – zeker als de woningen op het eerste gezicht identiek zijn. Toch zijn er vaak goede verklaringen. Het energielabel is namelijk niet gebaseerd op wat aannemelijk is, maar op wat aantoonbaar is. Een energieadviseur mag alleen rekenen met gegevens die: visueel waarneembaar zijn tijdens de opname (zoals zichtbaar isolatiemateriaal of het…
Bekijk meer
Kan ik mijn energielabel laten aanpassen als ik nu iets verbeter aan mijn huis?
Ja, als je je woning verbetert na het ontvangen van het energielabel (bijvoorbeeld door extra isolatie aan te brengen, nieuwe kozijnen te plaatsen of zonnepanelen te installeren), kun je een nieuw energielabel aanvragen. Het energielabel laat altijd de situatie zien op het moment van de opname en registratie. Verbeter je daarna iets aan je woning,…
Bekijk meer
Waarom wordt mijn houtkachel, pelletkachel of airco niet meegerekend als hoofdverwarming op het energielabel?
Het energielabel wordt vastgesteld volgens landelijke regels en met geattesteerde, officiële software. Volgens deze regels wordt altijd het vaste, centrale verwarmingssysteem als hoofdverwarming aangehouden. Dit is meestal een cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming, aangesloten op radiatoren of vloerverwarming. Andere systemen, zoals een houtkachel, pelletkachel, gaskachel of airco (die kan verwarmen), tellen niet mee als hoofdverwarming als…
Bekijk meer
Waarom is het gasverbruik volgens het energielabel hoger dan mijn daadwerkelijke gasverbruik in de praktijk?
Het gasverbruik dat op het energielabel staat, is een theoretisch verbruik dat wordt berekend met geattesteerde, officiële software volgens een landelijke standaardmethode. Deze methode is verplicht voor alle woningen in Nederland en zorgt ervoor dat energielabels eerlijk en objectief met elkaar te vergelijken zijn. De berekening gaat uit van standaard uitgangspunten, zoals een gemiddeld gezin,…
Bekijk meer
Waarom staat op mijn energielabel dat mijn woning kans heeft op oververhitting (TO-juli) in de zomer, terwijl het in de praktijk altijd koel is?
Het energielabel toont of je woning volgens de officiële rekenregels een risico heeft op oververhitting in de zomer (de zogeheten TO-juli-indicator). Deze uitkomst wordt bepaald met geattesteerde, officiële software en is gebaseerd op standaard invoergegevens zoals bouwtekeningen, isolatie, glasoppervlak, zonwering en ventilatie. In de praktijk kan je ervaring anders zijn. Dat komt doordat de software…
Bekijk meer
Waarom is mijn geïsoleerde deur niet meegenomen als geïsoleerd in het energielabel?
Een veelgestelde en terechte vraag. In de praktijk zien we vaak dat deuren wél geïsoleerd zijn, maar toch niet als zodanig worden meegenomen in de energieprestatieberekening. Dat komt doordat de adviseur alleen een deur als geïsoleerd mag invoeren als dat ook voldoende onderbouwd is. Bijvoorbeeld door: Een technische specificatie of productblad waarop de U-waarde of…
Bekijk meer
Waarom is een factuur niet altijd voldoende als bewijs voor mijn zonnepanelen?
Een factuur lijkt logisch als bewijs, maar is niet altijd voldoende om het volledige Wp-vermogen van zonnepanelen mee te mogen nemen in de energieprestatieberekening of op het energielabel. Volgens het protocol moet een energieadviseur kunnen controleren of de gegevens op de factuur ook daadwerkelijk overeenkomen met wat er is geplaatst. Alleen “10 zonnepanelen” of “zonne-installatie…
Bekijk meer
Waarom staat er minder Wp aan zonnepanelen op mijn energielabel dan ik daadwerkelijk heb?
Dat klopt, deze vraag krijgen we regelmatig. Het heeft te maken met hoe het energielabel berekend wordt en wat er officieel aangetoond moet worden. Een energieadviseur mag namelijk alleen zonnepanelen meetellen die goed zijn gedocumenteerd. Denk aan: Een factuur met het aantal panelen en het totaalvermogen in Wp Een installatiecertificaat of opleverdocument Duidelijke foto’s van…
Bekijk meer