Waarom staat op mijn energielabel dat mijn woning kans heeft op oververhitting (TO-juli) in de zomer, terwijl het in de praktijk altijd koel is?
Het energielabel toont of je woning volgens de officiële rekenregels een risico heeft op oververhitting in de zomer (de zogeheten TO-juli-indicator). Deze uitkomst wordt bepaald met geattesteerde, officiële software en is gebaseerd op standaard invoergegevens zoals bouwtekeningen, isolatie, glasoppervlak, zonwering en ventilatie.
In de praktijk kan je ervaring anders zijn. Dat komt doordat de software werkt met vaste uitgangspunten en niet altijd rekening kan houden met alle details van jouw woning of persoonlijke situatie.
Sommige eigenschappen van het huis – zoals schaduwwerking van bomen, specifieke bouwkundige massa, luchtdichtheid of bijzondere detaillering – zijn lastig, of zelfs niet in te voeren in de berekening. Ook persoonlijke gewoonten, zoals ventileren of gebruik van ventilatoren, worden niet meegenomen.
Hierdoor ontstaat soms een verschil tussen de theoretische uitkomst en jouw praktijkervaring. Dit is geen fout, maar een gevolg van de landelijke standaardmethode om een energielabel op te stellen.